صداهایی که از هارد به گوش می رسد چیست؟
فرض کنید که در حال کار با کامپیوتر خود هستید و روی فایلی دابل کلیک می کنید که در نتیجه نرم افزار اجرا کننده آن احضار و اجرا می شود تا آن فایل را برای شما باز کند. این عمل در بسیاری از کامپیوتر ها بین 10 تا 30 ثانیه طول می کشد. در طول این مدت صداهای خفیفی از هارد دیسک خود می شنوید از صداهایی که شنیده می شود به نظر می رسد کارهایی در حال انجام است اما چه کارهایی؟
در هارد دیسک ها یک بازو وجود دارد که هدهای خواندن و نوشتن را نگه می دارد. این بازوها می توانند هدهای خواندن و نوشتن را به سمت مرکز یا لبه های دیسک حرکت دهند. قطر یک هارد دیسک نرمال در حدود 5 اینچ یا 12.5 سانتی متر است بنابراین این بازوها می توانند در حدود 2 اینچ یا 5 سانتی متر در راستای شعاع دیسک حرکت کنند.
سرعتی که این بازوها می توانند حرکت کنند حیرت انگیز است. این بازوها بسیار سبک هستند و محرک آنها قوی و بسیار دقیق است. این بازوها می توانند در صورت لزوم صدها بار در هر ثانیه در مقابل دیسک جلو و عقب بروند.
اگر درباره اساس کار یک اسپیکر هم بخواهید بدانید تفاوت زیادی با این سیستم ندارد. اسپیکر هم دارای یک مخروط سبک وزن است که قادر است با سرعت 400 بار در ثانیه نوسان کند و تولید صوت نماید.
همانطور که بازوی هارد دیسک با سرعت زیاد در حال حرکت به جلو و عقب است نوساناتی تولید می کند که این نوسانات همان صدایی را تولید می کنند که ما می شنویم.
چرا زمانیکه بر روی یک فایل کلیک می کنیم هد هارد دیسک باید این مقدار حرکت کند که چنین صداهایی از آن شنیده شود؟
سه چیز باعث این حرکت ها می شوند:
ــ وقتی یک فایل مثلاً یک فایل Excel را باز می کنید. هارد دیسک شما باید خود نرم افزار را همراه با تعدادی فایل DLL (مخفف dynamic link libraries ) که از آن نرم افزار پشتیبانی می کنند فرا خوانی کند. این فایل ها جمعاً 10 تا 20 مگابایت حجم دارند و در قسمتهای مختلف هارد قرار گرفته اند. فرا خوانی 20 مگابایت اطلاعات زمان کمی نمی گیرد و هد هارد دیسک ما باید هزاران بار جلو و عقب برود تا این اطلاعات را جمع آوری کند.
ــ فراخوانی خود فایل اطلاعاتی. در حقیقت هدف شما از اجرای یک نرم افزار دسترسی به اطلاعات موجود در فایل مورد نظرتان است. برای این منظور سیستم عامل شما (مثلاً ویندوز XP) باید هد هارد دیسک را به دایرکتوری که فایل شما در آن واقع است راهنمایی کند و از وجود فایلی با این نام اطمینان حاصل کند، و سپس آن فایل را پیدا کند و سپس احتمالاً باید یک دوجین تکه از فایل مورد نظر را بخواند تا کل فایل را فراخوانی کند.
ــ اگر در هنگام انجام این پروسه رم شما پر از اطلاعات شده باشد آنگاه سیستم عامل شما قسمتی از رم را روی هارد دیسک خالی می کند. و هنگامی که نرم افزار شما در حال اجراست سیستم عامل شما میلیونها بایت اطلاعات نرم افزار و فایلهای DLL را روی هارد دیسک می ریزد. برای انجام این وظایف هد هارد دیسک بارها باید حرکت کند تا وظایف خود را به خوبی انجام دهد.
حال به خوبی می دانید که چرا هارد دیسک شما چرا چنین صدایی هنگام کار می دهد. حقیقت اینست که با یک کلیک ساده هارد دیسک شما کار سنگینی انجام می دهد.
مطالب مرتبط:
اطلاعات هارد دیسک را پاک کنید.
برای پاک کردن اطلاعات هارد دیسک راه های مختلف وجود دارد. اما روشی که انتخاب می کنید به دلیل پاک کردن اطلاعات یا خالی کردن هارد دیسک بستگی دارد، برای مثال اگر تصمیم به نصب مجدد ویندوز دارید، به تدبیر ویژه ای برای پاک کردن اطلاعات نیاز ندارید.
پاک کردن اطلاعات برای نصب مجدد ویندوز
در نسخه های جدید ویندوز با قرار دادن CD بوت ویندوز به سادگی می توانید در مراحل اولیه نصب پارتیشن مورد نظر را پاک کرده یا حتی پارتیشن جدیدی ایجاد کنید. با این کار ویندوز جدید شما بدون اشکال نصب می شود.
پاک کردن اطلاعات هارد دیسک برای فروش
اگر قصد فروش کامپیوتر یا هارد دیسک خود را دارید باید از ابزار مناسب برای پاک کردن اطلاعات خود استفاده کنید تا احیاناً مورد سوء استفاده افراد واقع نشود. برای این منظور نرم افزارهایی وجود دارند که برای پاک کردن هر سکتور از هارد دیسک شما نزدیک به 1 ثانیه زمان صرف می کنند این بدان معناست که برای پاک کردن مطمئن اطلاعات چند بار این عمل را تکرار می کنند. شاید بپرسید با فرمت کردن هارد همه اطلاعات از بین می رود پس چه احتیاجی به پاک کردن اطلاعات با چنین نرم افزارهایی وجود دارد! ولی مشکل اینجاست که هنوز روشهایی برای بدست آوردن اطلاعات یک هارد دیسک فرمت شده وجود دارد. البته چنین ابزارها و نرم افزارهایی از روشها و الگوریتم های سنگین و پیچیده ای استفاده می کنند ولی این عمل امکان پذیر است. برای جلوگیری از چنین وضعیتی استفاده از برنامه هایی مانند Dariks Boot and Nuke (DBaN توصیه می شود. تا اطلاعات شما بعد از پاک شدن غیر قابل دسترسی باشد.
دور انداختن یک هارد دیسک معیوب
اگر هارد دیسک کامپیوتر شما خراب شده است قبل از اینکه آنرا دور بیندازید بهتر است آنرا نابود سازید. ابزارهای حرفه ای برای بازیابی اطلاعات یک هارد دیسک معیوب وجود دارد.
پس باید هارد دیسک را با هر وسیله ای که لازم است، نابود سازید. می توانید قاب یا پوسته هارد دیسک را باز کنید و دیسک های آنرا خارج کنید حال می توانید با این دیسک ها هر کار بکنید مثلاً با چکش آنها را خورد کنید. البته دستکش و عینک ایمنی را فراموش نکنید.
البته راه های مختلف دیگری هم برای پاک کردن اطلاعات وجود دارد که بستگی به علت آن دارد. اگر شما نظر یا روشی مناسب تر سراغ دارید خوشحال می شویم آنرا با دوست خود یاد بگیردات کام در میان بگذارید!
ن هارد دیسک
این روزها فقط پرسسور (CPU) کامپیوتر نیست که تولید حرارت می کند بلکه کارت گرافیک، حافظه ها و هارد دیسک هم هر کدام به تنهایی یک تولید کننده بزرگ حرارت هستند. اما بیشتر افراد به خنک کاری CPU اهمیت می دهند و توجه کمتری به خنک کاری سایر قسمتها می کنند. تهویه صحیح و جریان هوا کافی در داخل کامپیوتر سبب افزایش عمر کلیه قطعات داخل کیس شما می شود.
یکی از مهمترین قطعات کامپیوتر هارد دیسک آن است. فرض کنید CPU کامپیوتر شما مشکل دار شود فقط با تعویض آن کامپیوتر بدون مشکل خاصی به کار عادی خود ادامه می دهد. ولی اگر هارد دیسک شما از بین رفته باشد و شما از اطلاعات و فایل های خود Back up (پشتیبان) نگرفته باشید همه اطلاعات و زحمات شما از بین رفته است. بنابراین نگهداری از هارد دیسک و اطلاعت آن بخصوص برای افراد حرفه ای بسیار مهم است.
بعضی کمپانی های معتبر مانند «سایبر کولر» (cybercoolerinc.com) فن و هیت سینک های اختصاصی برای هارد دیسک ساخته اند که برای هارد دیسک های جدید سرعت بالا (چون گرمای زیادی تولید می کنند) مناسب هستند.
نصب این نوع فن و هیت سینک ها (هیت سینک که معمولاً از جنس فلزی مانند آلومینیوم است به شکل پره پره ساخته می شود و یک پخش کننده گرماست و عملاً سطح تماس هوا با قطعه گرم را زیاد می کند.) بسیار ساده است و هر کاربری به سادگی می تواند آن را انجام دهد. تنها کاری که باید بکنید باید کیس کامپیوتر خود را باز کنید سپس هارد دیسک را باز کرده هیت سینک و فن را نصب کنید. سپس هارد را سر جایش ببندید و سوکت تغذیه فن را هم به سوکت مادربرد متصل کنید.
البته این فن هارد دیسک شما را خنک میکند ولی جریان هوای گرم در داخل کیس افزایش می یابد. بنابراین باید به جهت جریان هوا توجه زیادی بکنید.
در کامپیوتر های خانگی که کار در دمای نرمال اتاق و برای کارهای روزمره و نه چندان سنگین استفاده می شوند جریان معمول به این صورت است که هوای گرم از طریق فن منبع تغذیه بیرون کشیده می شود و با همین مکش از جلوی کیس از طریق شیارهایی که به همین منظور تعبیه شده است هوا خنک وارد کامپیوتر می شود. ولی در کامپیوترهای قوی تر مانند سرورها و کامپیوترهای تولید انیمیشن 3 بعدی و ... باید یک فن در جهت جریان هوای ورودی قرار داد تا حجم هوای ورودی افزایش یابد و بتواند گرمای بوجود آمده را از محیط داخل کیس خارج کند. زمانیکه شما برای هارد دیسک خود فن قرار می دهید عملاً گرمای هارد را به سمت مناطق گرم دیگر می فرستید پس باید توجه کنید که آیا جریان هوای ورودی کافی است یا خیر.
wifi چیست؟
wifi مخفف کلمات Wireless Fidelity می باشد و در حقیقت یک شبکه بی سیم است که مانند امواج رادیو و تلویزیون و سیستم های تلفن همراه از امواج رادیویی استفاده می کند. برقراری ارتباط با شبکه بی سیم شباهت زیادی به یک ارتباط رادیویی دو طرفه (مانند بی سیم پلیس) دارد.
آنچه رخ می دهد به این شکل است:
-
یک مبدل بی سیم اطلاعات را به سیگنالهای رادیویی ترجمه میکند و آنها را ارسال می کند.
-
یک روتر (router) بی سیم سیگنالها را دریافت و رمز گشایی می کند و تبدیل به اطلاعات می کند. حال این اطلاعات با استفاده از یک اتصال سیمی اترنت به اینترنت فرستاده می شود.
این فرآیند در جهت معکوس هم کار می کند (آنچه بیشتر کاربران معمولی آنرا احساس میکنند) یعنی روتر اطلاعات را از اینترنت دریافت می کند. تبدیل به سیگنال های رادیویی کرده و برای کامپیوتر هایی که مجهز به سیستم بی سیم هستند ارسال می کند.
امواج رادیویی که برای شبکه های بی سیم استفاده می شوند با امواج رادیویی به کار رفته در تلفن های همراه و واکی تاکی ها و مانند آنها تفاوت هایی دارد. آنها می توانند امواج رادیویی را ارسال و دریافت کنند و 0 و 1 ها (اطلاعات دیجیتال) را به امواج رادیویی و بالعکس تبدیل کنند. اما امواج رادیوی wifi چند تفاوت قابل توجه با این امواج رادیویی دارند:
ــ انتقال اطلاعات با استفاده از امواج فرکانس بالای 2.4 گیگاهرتز یا 5 گیگاهرتز صورت می گیرد. که فرکانس آن از فرکانس امواج رادیویی واکی تاکی تلفن های همراه و تلویزیون به مراتب بالاتر است. البته فرکانس بالاتر اجازه حمل اطلاعات بیشتری را می دهد.
ــ آنها از استاندارد 802.11 استفاده می کنند که با چند چاشنی مختلف عرضه می شوند و عبارتند از:
802.11a: اطلاعات را با فرکانس 5 گیگاهرتز انتقال می دهند و می تواند اطلاعات را حداکثر تا سرعت 54 مگابایت در ثانیه ارسال کند. و اثر اعواجاج و تداخل امواج در آن بسیار کم است.
802.11b: ارزان ترین و کندترین استاندارد است و قیمت پایین سبب عمومی شدن آن شده است. اما امروزه با کاهش قیمت استانداردهای سرعت بالا کمتر استفاده می شود. و از فرکانس 2.4 گیگاهرتز استفاده می کند که می تواند با سرعت حداکثر تا 11 مگابایت در ثانیه به انتقال اطلاعات بپردازد.
802.11g: این استاندارد هم از فرکانس 2.4 گیگاهرتز استفاده می کند اما سرعت انتقال اطلاعات آن به مراتب از 802.11b بیشتر است و تا 54 مگابایت بر ثانیه می رسد.
802.11b: جدیدترین استاندارد است که به طور گسترده ای در حال رشد است و از نظر تئوری تا 54 مگابایت در ثانیه می تواند اطلاعات را انتقال دهد اما در دنیای واقعی تا سرعت 24 مگابایت در ثانیه اندازه گیری شده است اما گزارشهایی هم از سرعت های 140 مگابایت در ثانیه وجود داشته است.
ــ امواج رادیویی wifi می توانند در سه باند فرکانسی منتقل شوند به عبارت دیگر می توانند به سرعت بین باندهای مختلف «پرش فرکانسی» انجام دهند. پرش فرکانسی سبب کاهش تداخل می شود و به شما اجازه می دهد به طور همزمان با چند دستگاه ارتباط بی سیم برقرار کنید.
همه دستگاهها و کامپیوترهایی که مجهز به آداپتور بی سیم wifi هستند می توانند از یک روتر استفاده کنند و به اینترنت متصل شوند این اتصال راحت و نامرئی است و نسبتاً ارتباط امنی است. اگر چه در صورت خرابی روتر یا استفاده همزمان افراد زیادی از حداکثر پهنای باند ممکن است قطع ارتباط رخ دهد.
در حاشیه: استانداردهای دیگر wifi هم وجود دارند مانند 802.15 که برای WPAN ها (یا شبکه های محلی خصوصی بی سیم) استفاده می شوند و Wimax یا 802.16 که مزایای سیستم های بی سیم و سیستم های ارتباطی سرعت بالا را همزمان داراست. Wimax امکان دسترسی به اینترنت سرعت بالا به صورت بی سیم در فواصل دور را مهیا می سازد.